102 Views

BABKA ZEBRA

3.00 avg. rating (66% score) - 1 vote

kulinaria (10)BABKA ZEBRA
Składniki:

6 jajek
Szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
Szklanka żółtej oranżady
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki.
3 łyżki kakao

Wykonanie:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej. Powoli dodawać olej i oranżadę. Powoli przesiać do utartej masy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać trzy łyżki kakao, do drugiej trzy łyżki mąki. Do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką na środek wylać trzy łyżki ciasta białego, na to trzy łyżki ciasta ciemnego i robić tak aż do wyczerpania ciasta. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 132 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top