126 Views

CZEKOLADOWE MUFFINKI

5.00 avg. rating (86% score) - 1 vote

kulinaria (15)SKŁADNIKI:

1. 2 tabliczki czekolady mlecznej
2. 100 ml mleka
3. 10 dag masła
4. 2 jajka
5. 100 ml kwaśnej śmietany
6. 10 dag cukru
7. 25 dag maki pszennej
8. 3 łyżki ciemnego kakao
9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
10. Skórka otarta z dwóch mandarynek

Dekoracja:
1. 1 tabliczka białej czekolady
2. 2 mandarynki
A także masło i bułka tarta do formy

WYKONANIE:

Masło włożyć do rondelka (najlepiej takiego, który ma grube dno), dołożyć pokruszone czekolady mleczne i podgrzewając i mieszając rozpuścić, a następnie ostudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i śmietanę i dokładnie wymieszać.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i dodawać powoli do masy jajeczno- śmietanowej cały czas mieszając. Dodać otartą skórkę z mandarynek i czekoladę roztopioną z masłem. Dokładnie wymieszać.
Blaszkę przeznaczoną do pieczenia muffinek nasmarować masłem i wysypać tartą bułką, a następnie nakładać ciasto muffinkowe w zagłębienia do 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego blachę z muffinakami na pół godziny.
Po upieczeniu, muffinki wyjąć i wystudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej; mandarynki podzielić na cząstki. Każdą babeczkę posmarować białą czekoladą i udekorować cząstkami mandarynek.

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 132 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top