29 Views

Lokalna żywność

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zdrowa i ekologiczna żywność lokalna

Żywność lokalna i ekologiczna bije ostatnio rekordy popularności. Nasza świadomość się zwiększa, chcemy spożywać produkty ekologiczne, wolne od chemii, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Wszystki te substancje mogą prowadzić do groźnych chorób, ujawniających się nawet po latach. Zaczynamy doceniać, jakie zalety ma lokalna żywność, produkowana często w rodzinnych zakładach, w zgodzie z tradycyjnymi technikami wytwarzania. Z racji tego, że lokalna żywność nie jest przeznaczona do sprzedaży masowej, może być wolna od chemii, ulepszaczy, nawozów sztucznych czy oprysków. Nie jest tak piękna jak choćby owoce czy warzywa dostępne w markecie, które są jednak sztucznie „upiększane” – wynika to z faktu, że do lokalnych sklepików trafia produkt takim jakim został wyhodowany lub wyprodukowany, bez sztucznego upiększania – nie ma bowiem na celu sprzedać się na skalę masową, a znaleźć wymagajacego klienta, który doceni naturalne pochodzenie. Gwarantuje to ekologiczną żywność, która nie prowadzi do kumulowania się w naszym organizmie szkodliwych substancji takich jak pestycydy czy metale ciężkie. Jeśli kupimy produkty bezpośrednio od lokalnego producenta, możemy mieć pewność że otrzymujemy warzywa, owoce czy mięso świeże, a nie podróżujące dniami czy nawet tygodniami na statkach lub w chłodniach ciężarówek.W ten sposób wspieramy rodzimy handel i produkcję, a nie powodujemy wypływania pieniądza poza granice kraju. Jak widać, wybieranie lokalnych dostawców i producentów żywności ma same plusy – warto skorzystać z ich oferty.

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 132 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top