137 Views

ŁOSOSIOWE STEKI

4.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

kulinaria (24)SKŁADNIKI:

1. 4 dzwonka surowego łososia
2. Sok z cytryny
3. 1 strąk zielonej papryki
4. 1 strąk czerwonej papryki
5. 1 strąk żółtej papryki
6. Pół główki sałaty lodowej
7. 2 łyżki oliwy
8. 1 łyżka masła
9. 1 łyżeczka tymianku
10. 1 mała biała cebula
11. 1 pomidor
12. Sól, pieprz czarny i ziołowy

WYKONANIE:

Rybę umyć, osuszyć, pokropić sokiem z cytryny i posolić. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim dzwonka z łososia. Na rybie położyć wiórki z reszty masła i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
Papryki przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Sałatę lodową opłukać, osuszyć, poszatkować. Cebulę obrać i posiekać a pomidory po umyciu pokroić w małe cząstki. Warzywa połączyć z sałatą i oprószyć tymiankiem.
Przygotować sos: łyżkę wody wymieszać z łyżką soku cytrynowego, połączyć z oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Gotowe kawałki ryby podawać z przygotowaną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 132 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top