81 Views

PIANKA BRZOSKWINIOWA

3.00 avg. rating (66% score) - 1 vote

kulinaria (23)SKŁADNIKI:

1. 6 dojrzałych brzoskwiń
2. 2 łyżki cukru pudru
3. Sok z połowy cytryny
4. 2 łyżki mleka
5. 3 jajka
6. 5 dag drobnego cukru
7. 1 torebka jasnej galaretki owocowej
8. Gorzka czekolada
9. świeża melisa

WYKONANIE:

Cztery brzoskwinie obrać, usunąć pestki. Pokroić i zmiksować dodając sok cytrynowy, cukier puder i mlekiem.
Jajka wbić do miski, miskę umieścić na garnku z gorącą wodą i dodając cukier ubijać przez 5 minut, a następnie miskę zdjąć i ubijać dalej aż masa zacznie gęstnieć i wystygnie. Do piany dodać krem brzoskwiniowy.
Pozostałe brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć do pucharków. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić zalać brzoskwinie w pucharkach. Po zastygnięciu wyłożyć na galaretkę krem brzoskwiniowy i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą i udekorować melisą.

Piankę można zrobić używając innych owoców na przykład śliwek.

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 132 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top