110 Views

Sałatka cytrusowa

4.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

kulinaria (10)Składniki

1. 1 grejpfrut
2. 4 soczyste mandarynki
3. 1 pomarańcza bez pestek
4. 1 cytryna
5. 1 limonka
6. 1 łyżeczka cukru kryształu
7. 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie owoce cytrusowe dokładnie wyszorować i sparzyć przelewając na durszlaku wrzącą wodą. Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na pojedyncze cząstki. Z połowy limonki i cytryny wycisnąć sok; pomarańczę i grejpfruta obrać i powycinać małe cząstki miąższu (bez białych błonek).Wyciśnięty sok z limonki i cytryny przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
Wszystkie składniki włożyć do salaterki (dodać jeszcze pokrojoną na kawałki pozostałą połówkę limonki) i polać ostudzonym sokiem z cukrem. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku cukrem.
Sałatkę można podawać z jogurtem naturalnym.

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 132 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top