229 Views

u chłopaków chłodna restauracja menu

5.00 avg. rating (86% score) - 1 vote

kulinaria (10)Chorwacka jest różnorodna i zdrowa. Przede wszystkim to smacznie przyrządzone ryby i owoce morza, które można dostać w każdej restauracji. Kuchnie chorwacką można podzielić : slawońską, dalmacką i górską. Przy granicy z Węgrami zakładane są winnice i uprawiane oliwki. Różnorodność kuchni chorwackiej wynika z wpływów różnych kuchni np. włoskiej, austriackiej, węgierskiej i tureckiej. Kulinaria oprócz ryb zawierają różne składniki: winogrona, rodzynki, cytrusy, owoce morza, figi, migdały, zioła. Posiłki chorwackie zaczynają się najczęściej od zimnych przystawek, szynek, owczego sera, salami,  papryki. Jedną z najstarszych potraw jest tzw. potrawka pasterza, przygotowywana jak danie z ryby ale zastąpiona mięsem. Najczęściej jest to wieprzowina lub jagnięcina. Ulubionymi zupami jest zupa fasolowa i kapuśniak, podawana z pieczywem. Pyszna jest też zagorska zupa podawana z grzankami i drobno pokrojonymi parówkami. Podaje się również zupę grzybową z kaszą gryczaną. Zupy te zawierają różnorodne grzyby i są zawiesiste.

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 132 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top