8 Views

Sztuka cukiernicza

5.00 avg. rating (86% score) - 1 vote

Sztuka cukiernicza

Każdego roku tysiące młodych osób podejmuje decyzję o zostaniu zawodowym cukiernikiem. Zaraz na wstępie należy podkreślić, iż jest to nie lada wyzwanie. Do wyprodukowania zestawu czekoladek nie wystarczy bowiem jedynie umiejętność obsługi oblewarki do czekolady. Trzeba posiadać swoją własną, sprawdzoną recepturę na wyśmienitą czekoladę, należy również przemyśleć stronę wizualną łakoci.

Bycie cukiernikiem to nie tylko umiejętność obsługi maszyn usprawniających produkcję łakoci. Bycie cukiernikiem to sztuka. Potrzebna jest sprawna ręka, lotny umysł oraz głowa pełna wizji. Dobry cukiernik nie powinien być bowiem jedynie rzemieślnikiem, ale też wizjonerem. Znaczną część procesu produkcji słodyczy stanowi samo planowanie tego, jak będą one wyglądać. Trzeba mieć pomysł na połączenie składników, które przyniesie świetny efekt w postaci bezbłędnego smaku, ale także na połączenie takich elementów, jak przykładowo polewa w kolorze pasującym do ciasta. Nie wspominając już nawet o dekoracjach, które bardzo często stanowią swego rodzaju malutkie dzieła sztuki…

Pozostałe artykuły:

About the author:
Has 165 Articles

RELATED ARTICLES

Back to Top